Skip to content

Balvaardigheid

Balvaardigheid

Zwemmen is voor veel mensen gekoppeld aan mooi weer, vakantie en strand. Als je daar dan toch bent, kun je natuurlijk ook lekker met de bal spelen in het water. Waterpolo of een ander spel. In ons onderdeel ‘balvaardigheid’ leren we je allerlei trucjes met de bal, zoals met één of twee handen vangen en werpen, zwemmen met de bal en de bal op verschillende manieren oppakken. Leuk om te kunnen, stoer om te laten zien en handig als je je spelletje wilt winnen. Voor wie wil is er de mogelijkheid dit onderdeel af te sluiten met een sticker op het zwemvaardigheidsdiploma ‘balvaardigheid’. Er zijn drie stickers te behalen: balvaardigheid 1, balvaardigheid 2 en balvaardigheid 3.

Balvaardigheid

sticker 1

 • Te water gaan van de bassinrand of een startblok, met een sprong naar keuze, gevolgd door 30 seconden ongelijkzijdig watertrappen.
 • In het water, 5 keer vangen en werpen van een bal, met één of twee handen, van en naar een medekandidaat, die zich op ± 2 meter afstand eveneens in het water bevindt.
 • In het water, 15 meter zwemmen met een bal met de polo-crawl, 3 keer onderbroken door het oppakken van de bal met één hand (steekmethode).
 • In het water, 15 meter zwemmen met een bal met de polo-crawl in een slalom-parcours met 4 vaste markeringspunten (bijvoorbeeld boeien), gevolgd door het oppakken van de bal met één hand (steekmethode) en werpen over een afstand van 4 meter (in de zwemrichting).

Balvaardigheid

sticker 2

 • Te water gaan van de bassinrand of een startblok, met een sprong naar keuze, gevolgd door 1 minuut ongelijkzijdig watertrappen onder andere met verplaatsen. Dat wil zeggen dat op teken naast het watertrappen op de plaats ook, al watertrappend, voor-, zij- en achterwaarts wordt verplaatst.
 • In het water 5 keer vangen en werpen van een bal, met één hand van en naar een medekandidaat, welke zich op ongeveer 3 meter afstand eveneens in het water bevindt.
 • In het water 15 meter zwemmen met een bal met de polo-crawl, 3 keer onderbroken door het oppakken van de bal met één hand (draaimethode).
 • In het water, 15 meter zwemmen met een bal met de polo-crawl in een slalom-parcours met 4 vaste markeringspunten (bijvoorbeeld boeien), gevolgd door het oppakken van de bal met één hand (draaimethode), het maken van een halve draai om de lengteas en het werpen van de bal over een afstand van 5 meter (tegen de zwemrichting in).

Balvaardigheid

sticker 3

 • Te water gaan van de bassinrand of een startblok, met een sprong naar keuze, gevolgd door 1 minuut ongelijkzijdig watertrappen, waarbij de kandidaat een bal minimaal 10 keer, van de ene hand naar de andere hand ‘jongleert’.
 • In het water, 5 keer vangen en werpen van een bal, met één hand van en naar een medekandidaat, welke zich op ± 4 meter afstand eveneens in het water bevindt.
 • In het water, 15 meter zwemmen met een bal met de polo-crawl, 3 keer onderbroken door het oppakken van de bal met één hand (drukmethode). De proef wordt afgerond met het wederom oppakken van de bal met één hand (drukmethode), het maken van een halve draai om de lengteas en het werpen van de bal over een afstand van 7 meter (tegen de zwemrichting in).
 • In het water, 15 meter zwemmen met een bal met de polo-crawl in een slalomparcours met 5 vaste markeringspunten (bijvoorbeeld boeien), gevolgd door het oppakken van de bal met één hand (drukmethode), het maken van een halve draai om de breedte-as achterover (komen tot rugligging) en het werpen van de bal over een afstand van 7 meter (in de zwemrichting).

Voor meer informatie mail naar trimzwemmen@dommelbaarzen.com of meld je hier aan.