Openwater

Open water

Openwater

Bij zwemmen en zeker bij wedstrijdzwemmen denken mensen als eerste aan spartelen in een zwembad. Maar oorspronkelijk waren die er niet, later hier en daar een paar en ook nu nog heeft niet iedere plaats een zwembad. De meest natuurlijke plaats om te zwemmen is natuurlijk gewoon buiten, in een vaart, in zee of in een plas.

Vught is in het rijke bezit van “de IJzeren Man”, een meertje dat in 1890 is uitgegraven door de eerste stoomgraafmachine van Nederland die in de volksmond al snel “de IJzeren Man” heette. De machine was immers de vervanging van de man met schop en kruiwagen die tot dat moment ontgravingen deed, met het bijkomend voordeel dat hij doorwerkte zonder vakantie zolang er kolen ingegooid werden…

In de jaren dertig van de vorige eeuw werden er al zwemwedstrijden in “de IJzeren Man” gehouden en tot in de jaren 70 was de IJzeren Man het zwembad van Vught. Ook de Dommelbaarzen is aan “de IJzeren Man” ontstaan.

Openwater zwemmen

bij De Dommelbaarzen

Sinds jaar en dag trainen er ’s zomers Dommelbaarzen in de IJzeren Man. Wedstrijdzwemmers, masters maar ook recreatief zwemmers treffen elkaar vanaf medio mei aan de waterkant voor trainingsrondjes van een paar honderd tot drie kilometer. De echt fanatieke openwaterzwemmers doen een paar van die rondjes op een avond en zwemmen in de zomer ook wedstrijden en prestatietochten in plassen, vaarten en de zee oplopend in lengte van 500 meter tot 30 kilometer (IJsselmeermarathon). De Dommelbaarzen organiseert ook haar eigen openwaterwedstrijd, de IJzeren Man Zwemrace. Voor deze wedstrijd op een baan van een kilometer lengte komen zwemmers uit heel Nederland naar Vught. Het staat als gezellige wedstrijd te boek en is door het heldere water, mooie strand en uitgelezen horeca een echt dagje uit voor zwemliefhebbers.

Bij openwater zwemmen is samen zwemmen niet alleen leuker, maar ook veiliger: kou, wind, golfslag zijn extra uitdagingen die openwaterzwemmers overwinnen. In zee komen daar zout water in de mond, stroming en kwallen bij. Lekker! Spring er maar in….  “Kou? Dat zit tussen de oren” is een gevleugelde openwater uitdrukking.

Trainingen

De trainingen starten medio mei/juni vanuit ons eigen clubgebouw. Daarbij zal onder begeleiding getraind worden in de IJzeren Man. Indien er nog binnen getraind wordt, zal dit beperkt zijn tot een à twee extra trainingen in de week. Wanneer het binnen seizoen is afgelopen, trainen de masters drie keer (maandag 19.30 uur, donderdag 19.30 uur, zaterdag 17.00 uur). Voor de wedstrijdgroep is er iedere avond training (start 18.15 uur), met uitzondering van de vrijdag die geldt als rustdag voor de wedstrijden op zaterdag en zondag. Deze trainingen staan open voor eigen zwemmers zowel als zwemmers van andere KNZB en NTB (Nederlandse Triathlon Bond) verenigingen.

De precieze data worden door de open watercommissie in het voorjaar bepaald.  

Wanneer en

waar inschrijven

Aan het begin van het openwaterseizoen wordt de inschrijving geregeld na een uitnodigingsbrief aan alle leden van 15 jaar en ouder. Deze brief gaat ook naar externe zwemmers die eerder meegedaan hebben. De brief bevat trainingstijden, communicatieafspraken en kosten.

De inschrijving vindt plaats via een inschrijfformulier met incassostrook en een veiligheidsprotocol. Beiden worden ondertekend ingeleverd. Mocht je geen communicatie ontvangen hebben, klik dan op INSCHRIJVEN. We zien je inschrijving graag tegemoet.

Sponsoren

 • Open water
 • Open water

Foto album

Zwemmen is voor jong en oud iedereen kan het leren

ALGEMENE AGENDA

september 2018

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
 • Clubka…
23
24
25
26
27
28
29
30

NIEUWS

Meest recente berichten

 • Schoolzwemkampioenschap 2018
  19 september 2018
  Wordt jouw school kampioen? De Dommelbaarzen organiseren op 17 en 18 november a.s. het 38e Vughtse Schoolzwemkampioenschap in het zwembad van Vught. Durft jouw school de strijd aan te gaan tegen de
 • Foto’s IJzeren Man Zwemrace 2018
  12 september 2018
  Hierbij willen wij u bedanken voor uw deelname en bezoek aan de IJzeren Man zwemrace 2018. Het was voor ons een groot succes. Hopelijk doen jullie allen volgend jaar weer mee. Onderstaande link